Vuonnamárkanat


Ja, prøv at sige det tre gange hurtigt efter hinanden.. eller bare sige det en gang.. 

Vuonnamárkanat, er et samisk marked, i Varangerbotn, der holdes hvert år i efteråret, og er Finnmarks største marked for håndlavede produkter. Jeg bestemte mig for at køre en tur i lørdags, og se lidt nærmere på markedet. Det kostede 20 kroner at komme ind, men så fik man også et top lækkert stempel på hånden i blæk der ikke ville gå af i flere dage ;-)


Der var cirka 50-60 boder, med forskelligt håndarbejde og håndværk. Rigtig lækker kvalitet, men også rigeligt dyrt. Markedet var godt besøgt, og det ikke uden grund. Rundt på pladsen var der mange samere der gik rundt, i deres dragter som er både farverige og flotte. Der var ligeledes bål i alle afkroge af pladsen. Rundt på pladsen var det også muligt at finde forskellige boder med mad. Jeg fik blandt andet en rensdyr kebab, der var til beredt over bål. Lækkert... Og tænkt at gå rundt i Nord Norge, 40 km. fra sin lejlighed og faktisk møde folk man kender :-) Bare det, var en oplevelse. Men jeg fik da brugt lidt penge der. Jeg købte to ting. En rigtig lækker dolk. Den er håndlavet, med med forskellig ben i håndtaget, og en skede af læder, med graveret navn. Der ud over købte jeg et par varme luffer, lavet af rensdyrskind. De er rigtig bløde og lækre. 

                  

Markedet var som ingen andre jeg har været på før. Boderne var bygget af rafter med lærred over. Ingen campingvogne eller telte her.